Yerli Turistlerin Seyahat Harcamaları Yüzde 82,5 Arttı

Yerli Turistlerin Geçen Yıl Yaptığı Seyahat Harcamaları Büyük Oranda Arttı

Geçen yıl yerli turistlerin seyahat harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 82,5 artarak 419 milyar 300 milyon 959 bin liraya ulaştı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan açıklamada, 2024’ün dördüncü çeyreğine ilişkin “hane halkı yurt içi turizm” verileri paylaşıldı.

Yurt içindeki seyahatlerde yapılan toplam harcamalar 2024’te büyük bir artış gösterdi. Bu dönemde toplam seyahat harcamaları 419 milyar 300 milyon 959 bin lira olarak kaydedildi. Kişisel harcamaların bu miktarın yüzde 88,1’ini oluşturduğu belirtildi. Paket tur harcamalarının ise yüzde 11,9’u karşıladığı açıklandı. Ortalama seyahat başına harcama tutarı 6 bin 274 lira olarak gerçekleşti.

Harcamaların türlerine bakıldığında en büyük payı yüzde 33,8 ile yeme ve içme harcamaları aldı. Ulaştırma harcamaları yüzde 27,7’lik payla ikinci sırada yer alırken, konaklama harcamaları yüzde 12,1’lik payla üçüncü oldu.

Geçen yıla göre harcama türlerinde ciddi artışlar yaşandı. Yeme ve içme harcamalarında yüzde 61,4, ulaştırma harcamalarında yüzde 33,6 ve konaklama harcamalarında yüzde 50,3 artış kaydedildi.

Seyahatlerin amacına bakıldığında en çok tercih edilen seyahat türü yüzde 63,1 ile yakınları ziyaret amaçlı seyahatler oldu. Bu tür seyahatleri yüzde 25,6 ile gezi, eğlence, tatil ve yüzde 6,5 ile sağlık amaçlı seyahatler takip etti.

Yıllık olarak yakınları ziyaret seyahatleri yüzde 57,2’lik oranla ilk sırayı alırken, gezi, eğlence, tatil seyahatleri yüzde 35,3 ve sağlık amaçlı seyahatler yüzde 3,7 ile sıralandı.

Konaklama türleri arasında en çok tercih edilen “arkadaş veya akraba evinde” kalmak oldu. Ardından sırasıyla “kendi ev” ve otel konaklamaları geldi. Yıllık bazda bakıldığında da benzer bir trendin devam ettiği görüldü.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Serhat Tutak – Ekonomi

Related Posts

Durun bakalım! Yeni hibritler nasıl?

Bu büyük olasılıkla önemli bir küresel pazarın yeni yılın başından itibaren, bir süreliğine elektrikli aktarma organlarına ivme kazandıran bazı yasal boşlukları veya teşvikleri kapatmaya karar verdiği anlamına geliyor. Büyük SUV’lara karşı inatçı bir …

4 il için dev destek! Toplam 28 milyon TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçirilen Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında …

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

İstifa mı edecek? Maliye Bakanı ağladı borsa alt-üst oldu

İngiltere’de Londro borsası, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in görevine devam edip etmeyeceği endişesi ile sert düşüş yaşadı. Parlamento’da Başbakan Keir Starmer’a, Reeves’in bir sonraki genel seçimlerde görevine devam edip etmeyeceği soruldu. Starmer …

Bakan Bolat: Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi

Ticaret Bakanı Bolat, “Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı ticaretimiz geçen yıl yüzde 8,35’lik artışla 2,2 milyar doları aşmıştı. Bu yıl, Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi.” dedi.

Borsa güne yükselişle başladı: 2 Temmuz 2025 Çarşamba Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,23 yükselişle 10.103,74 puandan başladı.