Uzman isim vatandaşları uyardı: ‘Karpuz zehirlenmesine karşı tedbirinizi alın’

Karpuz Tüketirken Dikkat Edilmesi Gereken Hijyen Kuralları

Yaz sıcaklarında buz gibi bir dilim karpuza kim hayır diyebilir? Dikkat edilmezse bu ferahlatıcı lezzet, masum bir keyiften ciddi bir sağlık tehdidine dönüşebilir. Karpuz tüketimindeki gizli tehlikeye dikkat çeken Medipol Mega Üniversite Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, karpuzun kesildikten sonra en fazla 2 saat içinde tüketilmesi gerektiğini belirtiyor.

Kabuğundaki Bakteriler İç Kısma Geçebilir

Prof. Dr. Göral, karpuzun toprağa temas eden bir meyve olduğuna dikkat çekerek, karpuzun taşıma sürecinde bakterilere maruz kalabileceğini söylüyor. Kabuğunun yıkanmadan kesilmesi durumunda, kabuktaki bakterilerin karpuzun iç kısmına bulaşarak gıda zehirlenmesine neden olabileceğini vurguluyor.

Belirtiler Birkaç Saat İçinde Ortaya Çıkabilir

Prof. Dr. Göral, karpuz kaynaklı zehirlenmelerde bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı ve ateş gibi belirtilerin birkaç saat içinde ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Özellikle çocuklar, yaşlılar ve bağışıklığı zayıf bireylerin dikkatli olması gerektiğini ifade ediyor.

Piknikte Kesilen Karpuz 1 Saatte Tüketilmeli

Prof. Dr. Göral, piknik sofralarında kesilen karpuzun en fazla 1 saat içinde tüketilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca, karpuz tüketirken temel hijyen kurallarına dikkat edilmesi gerektiğini, özellikle karpuz kabuğunun yıkanması, ellerin yıkanması, bıçak ve kesme tahtasının temiz olması gerektiğini belirtiyor.

“Karpuzdan Korkmayın, Ama Kurallara Uyun”

Prof. Dr. Göral, karpuzun sağlık için faydalı bir meyve olduğunu vurgulayarak, ancak hijyen kurallarına dikkat edilmediğinde zehirlenmelere neden olabileceğini belirtiyor. Karpuzdan korkulmaması, ancak hijyen kurallarına uyulması gerektiğini söylüyor.

Related Posts

Op. Dr. Zeki Salar: Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor

Op. Dr. Zeki Salar: Yumurtalık rezervinde azalma genç kadınlarda da artıyor

Burun akıntısını hafife almayın! Polen alerjisi yaz boyunca sürüyor

Yaz mevsiminde havaların ısınmasıyla birlikte çocuklar açık havada daha fazla zaman geçirirken, yoğun yayılım gösteren polenler alerjik sorunlara neden olabiliyor. Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Gülfer Mehtap Yazıcıoğlu, çocuklarda polen alerjisine karşı 7 önemli öneride bulundu.

Genital kaşıntıyı hafife almayın! Cildi parşömen kağıdı gibi yırtabiliyor

Genital bölgede yoğun kaşıntının sadece geçici bir sorun olmadığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, “Utanmayın, ertelemeyin, mutlaka jinekoloğa başvurun” çağrısında bulunuyor.

Kupada görünmeyen tehlike! Çatlaklardan mikrop sızıyor, kahve keyfi zehir olmasın

Porselen veya seramik ürünlerde gözle görülür çatlaklar fark ettiğinizde, bu eşyaları gıda ile temas ettirmekten kaçınmanız gerektiğini biliyor muydunuz? Çatlak kupalar, tabaklar ya da kaseler, nostaljik değerleri nedeniyle evlerimizde sıklıkla kullanılmaya devam ediyor. Ancak bu tür ürünlerin gıdalarla teması çok riskli. İşte detaylar.

İdeal kilo kaybı haftada 0.5-1 kg olmalı! Mevsimsel avantajları iyi değerlendirin

Yaz mevsimi sadece doğanın değil, bedenimizin de canlandığı bir dönem olarak karşımıza çıkıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Müzeyyen Çelik yazın sağlıklı kilo vermeyi kolaylaştıran 6 etkeni anlattı.

Uzman uyardı: ‘Merdiven altı’ zayıflama iğneleri tehlike saçıyor

Diyabetle mücadele ve diyete dirençli obezite tedavisinde kullanılmak üzere reçete edilmesi gereken ve halk arasında zayıflama iğnesi olarak bilinen diyabet iğnelerinin kontrolsüz kullanımı tehlike saçıyor. İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gönen, soğuk zincirde muhafaza gerektiren bu iğnelerin merdiven altı satışının ABD’de yüzde 60’lara ulaştığını, ülkemizde de kontrolsüz bir şekilde kullanımının son dönemde büyük oranda arttığını kaydetti.