Türk Üniversitelerinin Patent Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Üniversitelerinin Patent ve Faydalı Model Başvuruları Rekor Kırdı

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT), 2010-2024 yıllarını kapsayan 15 yıllık süreçte üniversitelerin yaptığı patent ve faydalı model başvurularında önemli bir artış kaydedildi. AA muhabirinin derlemesine göre, üniversitelerin TÜRKPATENT’e yaptığı başvuru sayısı yüzde 16 bin 300 artarak 10’dan 1640’a ulaştı.

Bu artış, Türk üniversitelerinin bilimsel çalışmalarının ve yenilikçi projelerinin, özellikle patent ve faydalı model alanlarında daha fazla önem kazandığını gösterdi.

İstanbul, Üniversitelerin Patent ve Faydalı Model Başvurularında Lider Konumunda

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvuruları incelendiğinde, İstanbul’un bu alanda lider konumda bulunduğu görüldü. İstanbul’dan yapılan 4 bin 782 başvurunun yanı sıra Ankara, İzmir, Erzurum ve Kayseri de önemli başvurularla dikkat çekti.

Kadın Buluşçu Sayısında Artış

Kadın buluşçu sayısındaki artış da dikkat çekiciydi. Üniversitelerde yer alan kadın buluşçu sayısı, 2022’de 864 iken, 2024’te 1063’e yükselerek yüzde 23’lük bir artış gösterdi. Bu durum, Türkiye’nin AR-GE ekosisteminde kadınların rolünün giderek güçlendiğini ve cinsiyet eşitsizliklerinin azalmaya başladığını gösterdi.

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, En Fazla Tescil Belgesine Sahip Üniversite

İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, en fazla tescil belgesine sahip üniversite olarak öne çıktı. 2010-2024 yıllarında 932 patent ve faydalı model başvurusuyla İstanbul Gelişim Üniversitesi lider konumda bulunurken, İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa, 644 başvuruyla ikinci sırada yer aldı.

Üniversitelerin patent ve faydalı model başvurularındaki artış, Türkiye’nin yenilikçi ve araştırmacı potansiyelinin her geçen gün daha da güçlendiğini gösteriyor.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: AA / Ayşe Böcüoğlu Bodur – Ekonomi

Related Posts

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

Bodrum’da 4. Uluslararası Akdeniz Edebiyat Günleri düzenlendi

2025 YKS ne zaman, saat kaçta? TYT-AYT sınavı kaç dakika, kaç soru?

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) için yüz binlerce öğrencinin heyecanlı bekleyişi başladı. Peki, 2025 YKS ne zaman, saat kaçta? TYT-AYT sınavı kaç dakika, kaç soru?

YÖK becayiş sonuçları ne zaman açıklanacak? Beklenen tarihe yaklaşıldı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen üniversiteler arası karşılıklı yer değiştirme (becayiş) başvurularının sonuçları için gözler Mayıs ayının son günlerine çevrildi. Binlerce üniversite personelinin hayatını doğrudan etkileyecek sonuçlar için açıklamaları araştıran pek çok personel, YÖK becayiş sonuçları ne zaman açıklanacak? sorusuna cevap arıyor. Peki, YÖK becayiş sonuçları ne zaman açıklanacak? İşte, o detaylar

Bayburt Çoruh Nehri’nde ‘Akarsu Üstünde Konuşmalar’

Bayburt Çoruh Nehri’nde ‘Akarsu Üstünde Konuşmalar’

KYK bursu ne zaman kesilir, biter, yazın yatıyor mu? KYK bursu hangi ayda kesilir, temmuz ayında yatar mı?

Türkiye’deki üniversite öğrencilerinin maddi destek kaynağı olan KYK bursu, belirli koşullarda kesilmekte ya da öğrenim süresince devam etmektedir. KYK bursu Temmuz’da yatar mı? sorusu da bu sebeple araştırılıyor. 2025 yılında mezun olacak öğrenciler için burs ödemelerinin ne zaman kesileceği merak ediliyor. Akademik başarı, kayıt durumu ve öğrenim süresi gibi faktörler, bursun devamlılığı için kritik önem taşıyor. Peki, KYK bursu ne zaman biter? KYK bursu temmuz ayında yatacak mı?

‘İngilizce ve Almanca’ ağırlıklı dil eğitimi uygulanan okul sayısını artıracak

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), yabancı dil ders saatlerinin yükseltildiği, İngilizcenin yanında Almanca eğitiminin de verildiği Çoklu Yabancı Dil Eğitim Modeli’nin uygulandığı okul sayısının yeni eğitim öğretim döneminden itibaren artırılması için başvuru ve uygulama kılavuzu hazırladı.