CHP Merkez Yürütme Kurulu, dün CHP Lideri Özgür Özel başkanlığında, parti genel merkezinde buluştu. Saat 14.00’te başlayan toplantı yaklaşık beş saat sürdü.
Toplantının gündeminde; CHP’ye ait belediyelere yönelik operasyonlar, Manavgat Belediyesi soruşturması, Esenyurt Belediye Başkanı Ahmet Özer’in “terör örgütüne üye olma” suçundan tahliyesi ve Meclis’te kurulması planlanan yeni çözüm süreci komisyonu bulunuyordu.
MERKEZİN DENETİMİ ARTACAK
CHP’ye ait belediyelere yapılan operasyonlarla ilgili yol haritası, geçen hafta gerçekleştirilen seçilmiş kurul toplantılarının ardından bugün MYK’ya sunuldu.
Operasyonlarla mücadelede kararlılıkla devam etme kararının alındığı toplantıların ardından MYK, her hafta Çarşamba günleri İstanbul’un bir ilçesinde ve her hafta sonu Anadolu’nun bir ilinde mitingler düzenleme kararı aldı.
Buna göre; CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklu bulunduğu dördüncü ay olan 19 Temmuz Cumartesi günü saat 18.30’da İmamoğlu’nun memleketi Trabzon’da miting gerçekleştirilecek.
Operasyonlara karşılık yeni eylem kararı alınmayan MYK toplantısında, sorun yaşanan belediyelerde Merkez Yönetimi’nin daha sıkı denetleme yapacağı konusunda mutabık kalındı.
CHP, KOMİSYON ÜYELİĞİNE KARAR VERECEK Mİ?
Edinilen bilgilere göre, MYK tarafından uzun süre tartışılan konu kurulması planlanan yeni çözüm süreci komisyonu oldu. Komisyonun Meclis’te kurulacağına vurgu yapan yetkililer, “Prensip olarak komisyon üyeliği vermeyi düşünüyoruz. Biz CHP olarak sürece sadece ‘Terörsüz Türkiye’ ya da barış penceresinden bakmıyoruz; demokratikleşme, siyasi davaların sona erdirilmesi, tutuksuz yargılamanın esas alınması, çoğulcu ve katılımcı bir demokrasinin hayata geçirilmesi gibi unsurlar da bizim için önemli. Bizim önerilerimiz doğrultusunda 16 maddelik bir çerçeve Meclis Başkanlığı’na sunuldu. Çeşitli kırmızı çizgilerimiz ve çekincelerimiz var. Bu hususlar yazılı olarak Meclis Başkanı ile paylaşıldı. Komisyonun başarılı olabilmesi ve sürecin ilerlemesinde CHP’nin yapıcı bir rol oynaması için bu 16 maddelik önerinin dikkate alınması önemlidir” şeklinde konuştular.
“ŞEFFAF OLMAZSA FARKLI TAVIR ALABİLİRİZ”
Yetkililer, “Komisyona üye vermeme olasılığımız da var. Ancak sürecin dışında kalmak istemiyoruz; katkı sağlamak ve yapıcı olmak istiyoruz. Ancak eğer süreç şeffaf bir şekilde yönetilmiyorsa, kendi ajandaları doğrultusunda ilerlerlerse, CHP’nin farklı bir tutum sergilemesine neden olabilir” şeklinde değerlendirmede bulundular.
“GERİ ADIM ATILDI”
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “AK Parti, MHP ve DEM Parti olarak bu yolu birlikte yürüme kararı aldık” sözlerine değinen yetkililer, DEM Parti’nin Erdoğan’ın açıklamalarının ardından yaptığı açıklamaya işaret ettiler.
Yetkililer, “Orada bir geri adım atıldı, bu konuda fazla detay vermeye gerek duymadık” dedi.