AB, belirsizlikten rahatsız oldu, ABD ile tarife anlaşması için harekete geçti

AB ve ABD Arasında Tarife Anlaşması Yolda

Avrupa Birliği (AB), Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile Çin’den sonra tarife konusunda bir ticaret anlaşması yapma hedefini gündemine aldı. AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ve AB Konseyi Başkanı Antonio Costa, Brüksel’de gerçekleştirilen AB Zirvesi’nin ardından basın toplantısı düzenleyerek önemli açıklamalarda bulundu.

9 Temmuz’a Kadar Anlaşma Yapılabilir

Von der Leyen, AB liderlerine ABD ile yürütülen ticaret görüşmelerinin mevcut durumunu anlattı. Geçen haftaki Kanada’daki G7 Zirvesi’nde ABD Başkanı Donald Trump ile yapılan olumlu görüşmenin ardından 9 Temmuz’dan önce bir anlaşma sağlama konusunda tarafların çalışmalarını hızlandırmaya karar verdiklerini belirtti. Von der Leyen, “ABD tarafından müzakerelerin ilerletilmesine yönelik son belgeyi bugün aldık. Bu belgeyi değerlendiriyoruz. Anlaşmaya hazırız, ancak tatmin edici bir sonuç çıkmazsa hazırlıklı olacağız.” dedi.

Von der Leyen, liderlere dünya genelindeki ülkelerle yapılacak serbest ticaret anlaşmaları için çeşitli seçenekler sunduklarını belirtti. En dikkat çekici seçenek olarak, Trans-Pasifik Ortaklığı için Kapsamlı ve Aşamalı Anlaşma (CPTPP) olduğunu vurguladı.

“Netlik Ekonomik İşler İçin Hayati”

AB Konseyi Başkanı Antonio Costa ise ekonomi için belirsizliğin en kötü senaryo olduğunu belirterek net bir mesajın önemine vurgu yaptı.

“Sıfır tarife, tarifelere kıyasla çok daha faydalı bir seçenektir. Bu nedenle mümkün olan en kısa sürede netlik sağlayacak adımlar atmalıyız.” — Antonio Costa

Yüksek Gümrük Vergileri Hala Gündemde

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve gelmesinin ardından AB’ye karşı uyguladığı gümrük tarifeleri halen geçerliliğini koruyor. ABD, AB’den ithal edilen çelik ve alüminyuma %50, otomotiv ürünlerine %25 ve diğer bazı ürünlere ise %10 oranında ek gümrük vergisi uyguluyor.

AB, kendi çıkarlarını koruyacak ve transatlantik ticaret dengesini sağlayacak adımlar atmaya hazırlanıyor. Görüşmelerin seyrinin yakın zamanda netleşmesi bekleniyor.

Related Posts

Durun bakalım! Yeni hibritler nasıl?

Bu büyük olasılıkla önemli bir küresel pazarın yeni yılın başından itibaren, bir süreliğine elektrikli aktarma organlarına ivme kazandıran bazı yasal boşlukları veya teşvikleri kapatmaya karar verdiği anlamına geliyor. Büyük SUV’lara karşı inatçı bir …

4 il için dev destek! Toplam 28 milyon TL

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda faaliyetlerini sürdüren Fırat Kalkınma Ajansı (FKA), Dünya Bankası finansmanıyla hayata geçirilen Türkiye Sosyal Kapsayıcı Yeşil Geçiş Projesi (SOGREEN) kapsamında …

IMF, “vergi indirimi” tasarısına karşı çıktı

Uluslararası Para Fonu (IMF) Sözcüsü Julie Kozack, düzenlediği basın toplantısında, küresel ekonomideki gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu. ABD Senatosunda onaylanan ve Temsilciler Meclisinde görüşülen “vergi indirimi” tasarısına ilişkin …

İstifa mı edecek? Maliye Bakanı ağladı borsa alt-üst oldu

İngiltere’de Londro borsası, Maliye Bakanı Rachel Reeves’in görevine devam edip etmeyeceği endişesi ile sert düşüş yaşadı. Parlamento’da Başbakan Keir Starmer’a, Reeves’in bir sonraki genel seçimlerde görevine devam edip etmeyeceği soruldu. Starmer …

Bakan Bolat: Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi

Ticaret Bakanı Bolat, “Türkiye ile Türkmenistan arasında karşılıklı ticaretimiz geçen yıl yüzde 8,35’lik artışla 2,2 milyar doları aşmıştı. Bu yıl, Türkiye-Türkmenistan ticareti ilk 6 ayda yüzde 26,5 artış gösterdi.” dedi.

Borsa güne yükselişle başladı: 2 Temmuz 2025 Çarşamba Borsa İstanbul’da son durum

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,23 yükselişle 10.103,74 puandan başladı.