Türkiye’deki ekonomik durum öğrencilerin beslenme çantalarına da yansıdı. PISA raporuna göre; Türkiye’de her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir defa yemek yiyemiyor. Türkiye, yemek yiyecek parası olmaması sebebiyle haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke konumunda.
Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’nın (PISA) raporuna göre, Türkiye’de her beş çocuktan biri parası olmadığı için haftada en az bir defa yemek yiyemiyor.
Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) 2022 yılında okul öncesi eğitimde başlatmış olduğu “bir öğün ücretsiz okul yemeği” uygulaması, 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüklerindeki depremler sonrasında afet bölgesi dışındaki illerde uygulamadan kalktı.
Düzenli olarak üç yılda bir yapılan ve 15 yaşındaki öğrencilerin okuma, matematik ve fen alanlarındaki becerilerini ölçmeyi amaçlayan PISA kapsamında uygulanan ankette “Geçen 30 günde yiyecek alacak paranız olmadığı için kaç kere yemek yiyemediniz?” sorusu soruldu.
Türkiye en üst sırada
Raporda göre, Türkiye’den katılan 15 yaşındaki öğrencilerin yüzde 10,8’i haftada bir, yüzde 4,8’i hafta iki veya üç kere, yüzde 1,8’i haftada dört veya beş kere, yüzde 1,9’uysa her gün paraları olmadığı için yemek yiyemediklerini belirtti.
Türkiye, 38 üyesi bulunan Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ülkeleriyle karşılaştırıldığında yüzde 19,2’yle, yiyecek parası olmadığı için son 30 günde haftada en az bir kez yemek yiyemeyen öğrenci oranının en yüksek olduğu ülke konumunda.
PISA 2022 ortalama puanları da parasızlık nedeniyle okulda yemek yiyemeyen öğrencilerin diğer öğrencilerden geri kaldığını gösteriyor.
Son 30 günde yemek sorunu yaşamayan öğrencilerin ortalama matematik puanı 461 puanken, bu sorunu hafta bir kere yaşamış olanların ortalama puanı 42.